Geschiedenis

Enthousiastelingen

Het begin in buurthuis “De Kameleon”

Carnavalsvereniging De Noelemakkers is opgericht op 22 maart 1976. Inmiddels behoren we tot een van de oudste carnavalsverenigingen in Rotterdam. De vereniging is ontstaan uit een groepje enthousiaste mensen die in buurthuis “De Kameleon” regelmatig een kaartje legden. Op een avond in 1975 kwam er een persoon met het idee om eens iets met carnaval te gaan doen in de dan nog jonge wijk Lombardijen, een wijk die eigenlijk nog maar pas op de landkaart van Rotterdam stond. Kort na het idee is alles in een vlot tempo geregeld, een carnavalsvereniging met de naam “De Noelemakkers” was geboren. De naam “Noelemakkers” is ontstaan uit de naam van het buurthuis “Kameleon”, maar dan omgedraaid.

Noelemakkerdam

“De Noelemakkers” hielden tot seizoen 2016-2017 hun residentie in Wijkgebouw Lombardijen. Noelemakkerdam, zoals Lombardijen in carnavalstijd heet, heeft na 40 jaar het veld moeten ruimen. Wegens diverse wetswijzigingen en gemeentelijke aanpassingen in de horeca wetgeving zijn we vanaf heden niet meer in Lombardijen actief. Het wijkgebouw Lombardijen wordt gebruikt voor andere doelgroepen waardoor we noodgedwongen op zoek zijn gegaan naar andere huisvesting. Die is gevonden in “De Magneet” in deelgemeente IJsselmonde, waar ook Lombardijen deel van uitmaakt. “De Noelemakkers” hebben in Rotterdam een grote naamsbekendheid gekregen door tal van activiteiten te organiseren en door deelname hieraan.

10 gulden 50De eigen avonden in het wijkgebouw Lombardijen waren altijd druk bezocht, ondanks dat er toen een toegangsprijs van fl. 10,50 betaald moest worden. De mensen waren allemaal verkleed, dansorkest The Continentals zorgden voor dansmuziek,

De Noeleblazers zorgden voor de polonaise en alle Noelemakkers, ja, die wisten eigenlijk eind van de avond, of eigenlijk ’s morgens vroeg, want destijds liepen we wel eens uit tot ca. 03.00 uur, niet meer allemaal wat er gebeurd was.

 

Noeleblazers

De eerste blazers: de Noeleblazers

Overkoepelend orgaan

Toen Rotterdam nog eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, over vele carnavalsverenigingen beschikte, werd er een overkoepelend orgaan opgericht, bestaande uit de leden van de diverse verenigingen. Onder het motto “Carnaval broodnodig”, werd een optocht gehouden in Rotterdam, carnaval werd gevierd in het stadhuis, en werd de federatie “Rijneinde” opgericht. Voorzitters van enkele verenigingen en twee bekende broodbakkers in Rotterdam waren eigenlijk het startsein van carnaval in Rotterdam.

Carnavalsverband Rijneinde, zoals het later heette, heeft jarenlang bestaan, maar is na het carnaval in Ahoy in 2000 te ruste gegaan wegens het minimale aanbod en bestaan van nog actieve carnavalsverenigingen binnen Rotterdam.

De stadsprins

De Noelemakkers hebben destijds ook de Stadsprins geleverd. Joop Blonk, bij ons bekend als Prins Lombard II, heeft als Prins Erasmus 1e over Rotterdam geregeerd. Inmiddels zijn we met Marius Vos aan de 5e regerend Prins bezig, Prins Lombard V. Prins Lombard V heeft de scpeter overgenomen van Prins Lombard IV, John Halink, die op zijn beurt de opvolger is van Prins Lombard III, Ed Levering, die ons door een noodlottig ongeluk op zeer jonge leeftijd is ontvallen. Onze eerste Prins Lombard I, Bert Haanstra, heeft de start van De Noelemakkers een definitief gezicht en status gegeven. Ook werkt het bestuur met functies die eigenlijk bij elke vereniging worden uitgevoerd, alleen gebruiken wij een andere benaming voor de diverse bestuurstaken. De Voorzitter wordt Grootvorst genoemd, de Secretaris wordt aangeduid als Geheimschrijver en de penningmeester heet in carnavalsjargon Schatbewaarder.

Intocht van Sint Nicolaas

Naast het carnaval in Lombardijen hebben De Noelemakkers een groot aandeel in tal van activiteiten (gehad) binnen de wijk, zoals de jaarlijkse intocht en ontvangst van Sint Nicolaas aan de Pliniusstraat. In carnavalstijd brengen we ook carnaval in de bejaardentehuizen zowel binnen als buiten Lombardijen. Uniek binnen de carnavalswereld boven de rivieren is een speciale middag voor de kinderen in het Wijkgebouw Lombardijen die op hun eigen manier kindercarnaval vieren. De kindercarnavalmiddag is het voorproefje van de slotavond van het carnavalseizoen in Noelemakkerdam, welke altijd groots gevierd wordt op de zaterdagmiddag. Inmiddels is ook Stichting De Zonnebloem Lombardijen een graag geziene groep bij De Noelemakkers die jaarlijks een speciale carnavals bingo aangeboden krijgen.

Carnaval in Lombardijen

Carnaval in Lombardijen, een feest dat bijna 30 jaar met hofkapel “De Horlepiepers” gevierd werd. Werd, want met ingang van ons jubileumseizoen 2009-2010 gingen we verder met De Flaterbende, een geheel nieuw geformeerde blaaskapel die als vaste hofkapel van Prins Lombard de vrolijke noot heeft verzorgd. Nu wordt jaarlijks met verschillende blaaskapellen carnaval gevierd bij De Noelemakkers en verzorgd DJ Noel de dansmuziek.

Gratis

Als laatste nog een leuk detail, al onze activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Nieuwe leden

Tevens heeft de vereniging altijd plaats voor nieuwe leden. Wilt u deel uitmaken van de raad van elf, wilt u een doe taak uitvoeren zoals bijvoorbeeld het maken van decors, licht en geluid verzorgen of gewoon lekker carnaval vieren? Meld u dan aan als lid bij De Noelemakkers. Aanmeldingen via e-mail of telefonisch bij de geheimschrijver.

Deejay Noel

DJ Noel met onze eigen drive in discotheek is tevens te boeken voor uw feestavond, bruiloft, wijk- c.q. personeelsfeest. U kunt altijd informatie aanvragen hieromtrent bij de geheimschrijver of via de websitebeheerder. U wordt dan in contact gebracht met DJ Noel.

Reacties gesloten.